Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Θαύματα στην «Χώρα» της Άγονης Γραμμής!


Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 90 δράσεις σε 27 νησιά - Τα παιδιά των νησιών της 'Αγονης Γραμμής δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Έχουν κι αυτά δικαίωμα στον πολιτισμό και στις κάθε είδους δραστηριότητες που απολαμβάνουν τα παιδιά της πόλης. Μία θεωρία που συνεχίζει να κάνει πράξη το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη»

Το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, συνεχίζεται και φέτος για όγδοη χρονιά,  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της  Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.


Στόχος του προγράμματος σύμφωνα με τον δημιουργό και γενικό συντονιστή του, Στέφανο Νόλλα, είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Όπως λέει ο ίδιος, “ίσως κάποτε να αναρωτιόμασταν για τους σκοπούς και τα οφέλη μιας τέτοιας προσπάθειας. Σήμερα όμως μια τέτοια διερώτηση είναι περιττή. Το να βρισκόμαστε στα νησιά μας το χειμώνα μαζί με δημιουργικούς ανθρώπους που προσφέρουν τις γνώσεις τους είναι μια μικρογραφία για το πώς σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς όπως οι σημερινοί στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες σχέσεις είναι αμφίδρομες. Μέσα από τον καλό λόγο που μας χαρίζουν όσοι εκτίμησαν την προσφορά του προγράμματος και τον ενθουσιασμό όσων συνεργάστηκαν μαζί μας, αντλούμε χαρά ζωής και κέφι για την συνέχεια.”

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 90 δράσεις σε 27 νησιά. Τόσο τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που διεξάγονται από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο στα σχολεία, όσο και οι συναυλίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που ακολουθούν μαζί με το πρώτο κύμα των θερινών επισκεπτών, είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα του 2014 απλώνεται σε δέκα νησιά -Χάλκη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αρκιοί, Πάτμος, Λειψοί, Καστελόριζο, Κάρπαθος, Γαύδος – και περιλαμβάνει από εργαστήρια αυτόματου ελέγχου και ρομποτικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι μαθήματα hip-hop από τον αφρικανικής καταγωγής περφόρμερ Mc Yinka.

Οι μαθητές των ακριτικών νησιών έχουν φέτος  την ευκαιρία να μυηθούν στους κανόνες του  Kung-Fu από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Διβάνη, να πάρουν μέρος σε μουσικά εργαστήρια πιάνου και κιθάρας που διδάσκουν καθηγήτες του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, να διδαχτούν την τέχνη του ψηφιδωτού από την Ειρήνη Συριανού, να γυμναστούν με τη μέθοδο πιλάτες υπό τις οδηγίες της Κλέας Σαμαντά, να  παρακολουθήσουν σεμινάρια φλαμένκο από το δυναμικό του θεσσαλονικιώτικου Studio Flamenco Pellizco.

Στις φετινές δραστηριότητες έχει ενταχθεί επίσης το Κινητό Πλανητάριο (Mini Planetarium), χάρη στο οποίο τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση στον κόσμο της αστρολογίας, με τρόπο που συνδυάζει τη γνώση και τη διασκέδαση, καθώς και ένα ξεχωριστό παιχνίδι θησαυρού για όλη την οικογένεια (“Βρες Αν το Θες”, σε συνεργασία με το PLAYROOM).

Στην Ηρακλειά, σταθερό προορισμό του προγράμματος "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ" από το 2007, το μουσικό εργαστήριο πιάνου σε μαθητές του Γυμνασίου του νησιού έχει ήδη ξεκινήσει και όπως δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Γαβαλάς, "η προσφορά του προγράμματος σε γνώσεις, άθληση και πολιτισμό, είναι ανεκτίμητη. Οι δωρεές σε πάγιο υλικό εξοπλισμό, όπως το πιάνο, μεγάλης αξίας για όλους! Κάθε χρόνο ανυπομονούμε για την άφιξη των μελών της ομάδας, που γεμίζουν δημιουργικά τους χειμερινούς μήνες το νησί μας".

Τα εργαστήρια ψηφιδωτού στην Πάτμο ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου και σύμφωνα με την διευθύντρια του Γυμνασίου του νησιού, Χρυσάνθη Δελημάρου, "παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες -λίγος χρόνος, μεταφορά των υλικών κ.ο.κ-  στέφτηκαν από επιτυχία. Τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν ενθουσιασμένα, ασχολήθηκαν με την παραγωγή ενός δικού τους έργου και παρακολούθησαν τη διαδικασία με μεγάλη προσοχή. Μαζί με τους μαθητές πήραν μέρος και δυό καθηγήτριες, που έμειναν πολύ ικανοποιημένες. Ελπίζουμε στη συνέχεια της δράσης". Μαθήματα ψηφιδωτού πραγματοποιούνται και στο Δημοτικό Σχολείο Αρκιών, ο προϊστάμενος του οποίου, Θωμάς Ντίνος, αναγνωρίζει πως "τέτοιες πρωτοβουλίες μας κάνουν να πιστεύουμε και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας".

Εξίσου θερμά είναι τα σχόλια των κατοίκων και των εκπαιδευτικών της Θηρασιάς. 'Οπως αναφέρει ο διευθυντής του τοπικού Γυμνασίου, Κωνσταντίνος Λιοντήρης, σε ευχαριστήρια επιστολή του, "το υλικό που μας αποστείλατε (βιβλία για τη βιβλιοθήκη, χάρτες, γεωμετρικά όργανα, μπάλες, παζλ, τέμπερες, φαρμακείο, αναλώσιμα, software) θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες και ελλείψεις του σχολείου μας. Με την ενέργειά σας αυτή μας δώσατε δύναμη να συνεχίσουμε και το δικό μας δύσκολο έργο σ' αυτό το μικρό νησί με τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η πολύτιμη και ανιδιοτελής προσφορά σας, τόσο στον πολιτιστικό τομέα όσο και στον ιατρικό (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) αποτελεί αξιόλογο έργο και ευχόμαστε να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον".

Πολύτιμοι σύμμαχοι του προγράμματος "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ" παραμένουν η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, συμμετέχοντας  στο πρόγραμμα για τρίτη και έκτη χρονιά αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, "ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μονάχα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά αφορά όλους, ιδιαίτερα δε τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιώτικων περιοχών που βιώνουν έναν δύσκολο χειμώνα με συνεχή προβλήματα στις καθημερινές μετακινήσεις τους και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Οι συνεχείς δράσεις του προγράμματος "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ" τους χειμερινούς μήνες που οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν αποκομμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, ταυτίζεται με την εξωστρεφή πολιτική της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να φέρουμε τη λυρική τέχνη στον κόσμο, σε όλους τους πολίτες".

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ταξιδέψει φέτος στην Πάτμο, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Καστελόριζο, τη Γαύδο και τη Σχοινούσα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της, Βασίλη Χριστόπουλο, "η σύμπλευσή μας από το 2009 με το πρόγραμμα "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ" για την συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συναυλιών των μουσικών μας συνόλων σε νησιά όπου η γεωγραφία, η πρόσβαση και οι συνθήκες ζωής καθιστούσαν άλλοτε απαγορευτική την ζωντανή σχέση των κατοίκων με την κλασική μουσική, είχε σε πολλές περιπτώσεις μοναδικά, συγκινητικά αποτελέσματα. Συνεχίζοντας την συνεργασία μας, βάζουμε ξανά στον χάρτη τους Ακρίτες του Αιγαίου. Και ταξιδεύουμε μέχρι το νοτιότερο και μέχρι το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας με ορθάνοιχτα πανιά και προορισμό που ανταποκρίνεται σε ό,τι θεωρούμε χρέος μας, στο πλαίσιο της κοινωνικής και εκπαιδευτικής αποστολής της πρώτης ορχήστρας της χώρας".

Πέρα από τις συναυλίες της ΕΛΣ και της ΚΟΑ, το φετινό πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο και με εμφανίσεις των μουσικών Απόστολου Καλτσά, Σάσας Παπαλάμπρου και Σόλης Μπαρκή οι οποίοι ερμηνεύουν από jazz μελωδίες μέχρι σμυρνέϊκα καθώς και του μουσικοχορευτικού σχήματος Caja Secrteta που αντλεί τη θεματολογία του από την τέχνη του φλαμένγκο.

Info: ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ Βάχκου 8, 10558 Αθήνα
Τ: 210-3211479 E: info@agoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...