Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

«Όχι στις μετακινήσεις γιατρών από τη Λήμνο! Όχι στην υποβάθμιση του νοσοκομείου!»

Με απόφαση της η Διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Λήμνου, αποφάσισε την εκ περιτροπής μετακίνηση των δύο ψυχιάτρων του νοσοκομείου Λήμνου στη Μυτιλήνη για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2014, ώστε να συνδράμουν τους εκεί υπηρετούντες ψυχιάτρους.


Ο λόγος που επικαλείται είναι οι υπηρεσιακές ανάγκες του ΓΝ Βοστάνειο, το οποίο κατά το διάστημα αυτό θα εξυπηρετείται από μία μόνιμη ειδική ψυχίατρο, δυο ειδικευόμενους ιατρούς στην ψυχιατρική, έναν ειδικό στρατιωτικό ψυχίατρο -που επικουρεί δυο φορές την εβδομάδα το νοσοκομείο- και ιδιώτες ψυχιάτρους, που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.


Η απόφαση αυτή δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν της τις υπηρεσιακές ανάγκες του ΓΝ-ΚΥ Λήμνου, που το ανωτέρω διάστημα θα μείνει χωρίς ψυχιατρική κάλυψη, σίγουρα σε ότι αφορά την εφημερία από το μεσημέρι και μετά, καθώς και τις αργίες, όπως επίσης δεν θα λειτουργήσουν και τα πρωινά ψυχιατρικά τακτικά ιατρεία κατά το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, το παραπάνω διάστημα.

Ειδικότερα, η ανωτέρω ενέργεια της Διοίκησης:

Συνιστά υποβάθμιση του νοσοκομείου Λήμνου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.
Αναστέλλει ουσιαστικά επί διμήνου τη λειτουργία του ψυχιατρικού τμήματος, το οποίο την τελευταία τριετία λόγω αυξημένων αναγκών έχει υπερδιαπλασιάσει τη δραστηριότητα του. Πραγματοποιεί ετησίως περισσότερα από 4000 τακτικά και έκτακτα ραντεβού, που αφορούν 1000 διαφορετικούς ανθρώπους, παρέχει οργανωμένες ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, κι έχει κατορθώσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αποτελώντας το μοναδικό πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο νησί, να μηδενίσει τις εισαγγελικές εντολές ακούσιας νοσηλείας και τις διακομιδές για νοσηλεία εκτός νησιού.
Αναβάλλει επ’ αόριστον τη λειτουργία της νέας ψυχιατρικής κλινικής, που κόντρα στη διαχρονική διοικητική ανεπάρκεια, και χάρη στο ενδιαφέρον των ψυχιάτρων, το μεράκι των εργαζομένων και τη δωρεά  δυο Λημνιών της διασποράς είναι εξοπλισμένη κι έτοιμη για λειτουργία.

Περαιτέρω, η απόφαση αυτή:
Είναι  αυθαίρετη γιατί δε λαμβάνει υπόψιν της τις αντίθετες εισηγήσεις τόσο της Διευθύντριας του Ψυχιατρικού Τμήματος, όσο και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.
Συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την  περαιτέρω λειτουργία του νοσοκομείου, μια που γίνεται πραγματικότητα για πρώτη φορά η μετακίνηση υπαλλήλων του νοσοκομείου Λήμνου στη Μυτιλήνη, με αναστολή λειτουργίας της παρεχόμενης υπηρεσίας στη Λήμνο.
Αποδεικνύεται στην πράξη τι σημαίνει η διασύνδεση των δύο νοσοκομείων και πόσο λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες της μικρής Λήμνου.

Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό, ότι:

Αποτελεί καταφανή παραγνώριση της προσφοράς επί 20 ετίας της Διευθύντριας του Τμήματος κ. Ξυπολιά ο παραπάνω απαξιωτικός τρόπος αντιμετώπισης της.
Είναι προφανής δίωξη, η μετακίνηση του συναδέλφου αντιπροέδρου της Ένωσης Ιατρών κ. Κατσιγιαννόπουλου, κατά τρόπο παράνομο και σε αντίθεση με το νόμο 1264/1982. Ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος είναι δραστήριο μέλος τόσο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου, όσο και της Οργανωτικής Επιτροπής Φορέων, και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου. Φαίνεται ότι οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα και ο αγώνας υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας κι ενάντια στην υποβάθμιση του νησιού ενόχλησε κι ενοχλεί κάποιους. Δε θα τους περάσει!

Είναι προφανές ότι το ξεθεμελίωμα της δημόσιας υγείας, η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αδιαφορία για τη ζωή και την υγεία των ασθενών, η απαξίωση των ιατρών, η έλλειψη ενδιαφέροντος για το νησί, η συρρίκνωση του νοσοκομείου Λήμνου αποτελούν αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας.

Κάθε μέρα που περνά οι αποφάσεις τους γίνονται πιο επικίνδυνες, οι στόχοι τους πιο ξεκάθαροι, οι τρόποι τους πιο απολυταρχικοί.

Δε θα τους περάσει!
Η υποβάθμιση του νοσοκομείου μας αφορά όλους!
Η μετακίνηση ιατρών από το νησί μας αφορά όλους!
Η απαξίωση και η δίωξη των συναδέλφων μας αφορά όλους!

Δε θα τους αφήσουμε!
Γιατί αφορά τη ζωή μας, αφορά την υγεία μας, αφορά τη δουλειά μας, αφορά τον τόπο μας!

Κι αυτά μας αφορούν όλους!
«Το πάρτυ μόλις άρχισε…!» Κι αληθινά φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ!Το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...