Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ρόδος: Συγκλονιστική μαρτυρία του δασκάλου που σώθηκε

Τις δραματικές στιγμές που έζησε μαζί με τους άλλους δύο συναδέλφους του, περιέγραψε στο MEGA, ο Γιάννης Γκιζής, αναπληρωτής δάσκαλος ζωγραφικής σε σχολείο της Ρόδου.


"Μέσα σε χρόνο πέντε λεπτών έγινε όλο αυτό που έγινε. Έμεινε το αυτοκίνητο στη μέση του ποταμού, παρασυρθήκαμε, βγήκαμε έξω από το αυτοκίνητο γιατί άρχισε να γεμίζει νερά και παρασυρθήκαμε. Πιαστήκαμε χέρι – χέρι για να περάσουμε απέναντι και στο πρώτο βήμα παρασύρθηκαν. Εγώ ήμουν πιο τυχερός γαντζώθηκα στο πέδιλο της γέφυρας μέχρι να μου ρίξουν το σχοινί. Το νερό ερχόταν με πολύ μεγάλη ορμή κι αν καθυστερούσαν ένα λεπτό να με απεγκλωβίσουν θα με είχε παρασύρει κι εμένα", είπε χαρακτηριστικά.


Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν οι Αρχές γνώριζαν την κατάσταση έγκαιρα και είχε κλείσει ο δρόμος τότε ούτε η 27χρονη συνάδελφός του, Αναστασία, θα είχε χάσει τη ζωή της, ούτε ο 50χρονος εκπαιδευτικός θα ήταν αγνοούμενος.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του 50χρονου δασκάλου συνεχίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς στο νησί βρέχει και πάλι, πριν προλάβουν οι αρμόδιοι φορείς να καθαρίσουν πλήρως τις περιοχές που είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους. Δριμύ είναι το κατηγορώ των συγγενών των θυμάτων που μιλούν για ολιγωρία των αρχών.

Οι ευθύνες για το ποιος και πότε έπρεπε να είχε κλείσει τον δρόμο βλέποντας ότι επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται πως γίνονται και πάλι "μπαλάκι" με τον δήμαρχο Ρόδου, Στάθη Κουσουρνά να δηλώνει: "Δεν υπάρχει μηχανισμός αυτόματου κλεισίματος του δρόμου. Δεν υπάρχει κάτι που βλέπει το νερό αν ανεβαίνει και τον κλείνει. Κάθε φορά εκ των ενόντων μια η Τροχαία, μια ειδοποιούν οι περίοικοι ότι ανεβαίνει το νερο και κλείνει".

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πριν από τρία χρόνια είχε εκπονηθεί μελέτη βελτιωτικών έργων στη γέφυρα της Κρεμαστής, καθώς ο κύριος δρόμος για να κατευθυνθεί κάποιος προς την πόλη περνά μέσα από το ποτάμι.

"Η Περιφέρεια ενίσχυσε και παλαιότερα τα πέδιλα της παλιάς γέφυρας. Έχουν γίνει ενισχύσεις στα πέδιλα για να μην καταρρεύσει αυτή η γέφυρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια δεύτερη γέφυρα. Έχει προβλεφθεί υπάρχει μελέτη, απλώς δεν είχαν δοθεί τα απαραίτητα κονδύλια", δήλωσε για το θέμα ο δήμαρχος Ρόδου.

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν αν υπάρχουν ευθύνες και από ποιους σχετικά με τις καταστροφές στην Ρόδο αλλά και τους τρεις θανάτους που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Παράλληλα ο Εισαγγελέας ζήτησε και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από τρεις πραγματογνώμονες του τεχνικού επιμελητηρίου για να ερευνήσουν αν υπήρξαν παραλείψεις ή παρεμβάσεις οι οποίες προκάλεσαν τις ζημιές.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της τράπεζας να διαθέσει για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών το ποσό των 250.000 χιλιάδων ευρώ και τη διάθεση άτοκου δανείου, ύψους 10.000 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή.

Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει στη περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως έκτακτη επιχορήγηση το ποσό των 150.000 ευρώ για την άμεση κάλυψη των πρώτων δαπανών μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...