Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

«Δεν θα γίνουμε… Μύκονος ποτέ»!

Τα εννιά νησιά του Βορείου Αιγαίου βρέθηκαν στον επίκεντρο της προσοχής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο της 29ης  Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού “Philoxenia” πριν λίγες ημέρες στο  Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο  της Θεσσαλονίκης παρουσία των στελεχών της Περιφέρειας. Παρουσιάστηκαν  οι τουριστικοί πόροι όπως επίσης και οι τουριστικές δυνατότητες των νησιών Λέσβου, Λήμνου, Άγιου Ευστράτιου, Χίου, Ψαρών, Οινουσσών, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων ως προορισμοί διακοπών.

Με δηλώσεις στην «Καρφίτσα», η Λίτσα Λύκου Περιφερειακή Σύμβουλος Β. Αιγαίου από τη Χίο τόνισε την σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης αναφέροντας πώς «έπρεπε να κάνουμε την παρουσίαση μας για να δείξουμε ειδικά τα νέα έντυπα και τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε, να προβάλλουμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού μας. Επιχειρούμε να παντρέψουμε τις εναλλακτικές μορφές με τον μαζικό τουρισμό».


Τις τουριστικές δυνατότητες των δικών τους νησιών αλλά και τα πλεονεκτήματα των νησιών του Β. Αιγαίου συνολικά έναντι άλλων πιο γνωστών κοσμοπολίτικων νησιωτικών προορισμών της χώρας μας, επισήμαναν στην «Κ» οι δήμαρχοι της Λήμνου και της Λέσβου.

Κατά τον  δήμαρχο της Λήμνου κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή «η  Λήμνος είναι πραγματικά ένας εναλλακτικός προορισμός. Έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν αξιοποιηθεί. Το νησί μας είναι ένας από τους τελευταίους παράδεισους στο Αιγαίο καθώς έχει απίστευτο φυσικό περιβάλλον , καταπληκτικές παραλίες και  εξαιρετική παραγωγή τοπικών προϊόντων που δεν την έχουν άλλα νησιά.»

Ανάλογα ο δήμαρχος της Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος ανέφερε χαρακτηριστικά πώς «Η Λέσβος  είναι ένας τόπος ήρεμης, ευχάριστης παραμονής συνδυασμένης και με την αιγαιοπελαγίτικη γευσιγνωσία των μοναδικών προϊόντων. Η μοναδικότητα των προϊόντων, του τρόπου ζωής, τα πανηγύρια μας είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται και για αυτό μας αγαπούν.»

Κοινό σημείο αναφοράς στις δηλώσεις των εκπροσώπων των νησιών  του Β. Αιγαίου ήταν η πρόθεση τους να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση και την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς διατηρώντας όμως  τις ιδιαιτερότητες και την ομορφιά  των περιοχών τους. Στόχος είναι να βρεθούν τα νησιά αυτά ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς αλλά όπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος της Λέσβου «Δεν θέλουμε τον μαζικό τουρισμό. Το νησί μας αναγνωρίστηκε από την UNESCO  ως προστατευόμενο νησί για μία ολόκληρη τετραετία για τον πολιτισμό, για τα γράμματα και τις τέχνες, για το περιβάλλον και για τον σύγχρονο τρόπο ζωής . Τα χωριά μας διατηρούν μια πρωτόγνωρη παρθένα ομορφιά. Δεν μας μόλυνε τόσο πολύ ο πολιτισμός και δεν θέλουμε να γίνουμε Μύκονος ποτέ.»Αντίστοιχα, και ο δήμαρχος της Λήμνου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διαχρονικότητα του νησιού του και συνολικά όλων των νησιών του Β. Αιγαίου λέγοντας πώς «Η Λήμνος είναι διαχρονική αξία δεν είναι μόδα. Η Λήμνος θα γίνει μόδα για τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την αξία της φύσης, που κατανοούν το βάθος της ιστορίας και το μύθο της Ελλάδας από τις απαρχές της μυθολογικής περιόδου μέχρι και σήμερα, την σημερινή ιστορία και την σημασία του Αιγαίου για την χώρα μας.»

Πέρα από τα πλεονεκτήματα των αιγαιοπελαγίτικων νησιών δεν έλειψαν οι αναφορές και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές που για τον Δήμαρχο της Λέσβου «οφείλονται κυρίως στο κράτος και στο Υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας με τις ατελείς αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Β. Αιγαίο αλλά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου που δεν φαίνονται ότι μπορούν να διορθωθούν γρήγορα.» Το θέμα των συγκοινωνιών μονοπώλησε τη συζήτηση στην εκδήλωση με όλους να συμφωνούν ότι αποτελεί πλήγμα για τα νησιά μας. Για την διευθέτηση του «ειδικά τον τελευταίο καιρό γίνεται  σημαντικός αγώνας από την πλευρά της περιφέρειας» σύμφωνα με την  περιφερειακή σύμβουλο κ. Λίτσα Λύκου ενώ για ορισμένους όπως για τον Δήμαρχο της Λήμνου το θέμα αυτό «πρέπει να το δει και η Β. Ελλάδα που έχουμε το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών καθώς το να μην έχει η Θεσσαλονίκη καράβι για τη Λήμνο και τα άλλα νησιά για μερικές εβδομάδες και να μην διαμαρτύρεται είναι τουλάχιστον παράξενο.»

Τέλος, η ελλιπής συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση επηρέασε αρνητικά και την τουριστική κίνηση στο βόρειο Αιγαίο. Για τους περισσότερους η κίνηση από την Τουρκία και περισσότερο  προς τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο  αντικατέστησε σε κάποιο βαθμό την αδυναμία προσελεύσεως τουριστών από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Ο συνδυασμός κακής αεροπορικής και ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και η οικονομική δυσχέρεια των Ελλήνων έβλαψαν σημαντικά την τουριστική κίνηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Καρφίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...