Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Διεκδικεί υποψηφιότητα πολιτιστικής Ευρώπης η Ερμούπολη!

Συνάντηση με το δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα ζήτησε ο καθηγητής OliverScheytt , διευθυντής της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Γερμανίας Essen 2010. Ο κ. Scheyttείναι ιδρυτής της εταιρείας KULTUREXPERTEN, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε υποψήφιες πόλεις, αλλά και σε πόλεις που έχουν ήδη επιλεγεί για πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Στην επιστολή που έστειλε η εκπρόσωπος του Γερμανού καθηγητή Υπ. Δρ. Μαρία Ψαρρού επισημαίνει ότι το 2021 αναμένεται εκ νέου να φιλοξενήσει κάποια πόλη το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας, εφόσον βέβαια καταφέρει να διεκδικήσει επάξια τον τίτλο.
Στην περίπτωση που επιστρέψει ο θεσμός αυτός στην Ελλάδα, θα πρέπει να οργανωθεί με πλήρη αποτελεσματικότητα και μάλιστα να συμβάλει στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής μία μεγάλη ελληνική πόλη έχει ενδιαφερθεί για τη διεκδίκηση του θεσμού, η οποία όμως λόγω αυξημένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, λόγω της κρίσης, αλλά και της κοινωνικοπολιτικής της ταυτότητας σήμερα, εκτιμάται ότι (ως υποψηφιότητα) θα συναντήσει δυσκολίες.

“Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης με τον καθηγητή Scheyttκαι λαμβάνοντας υπ' όψιν τα κριτήρια επιλογής των πόλεων για τη φιλοξενία του θεσμού, όπως έχουν διαμορφωθεί πρόσφατα, καταλήξαμε ότι η Ερμούπολη συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας ισχυρής υποψηφιότητας. Αν μάλιστα προβληθεί ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων και προωθήσει την νησιωτικότητα στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της γίνεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική”, επισημαίνει στην επιστολή της η κ. Ψαρρού και συνεχίζει ενημερώνοντας ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν κάνει διερευνητικές συζητήσεις και δευτερογενή έρευνα και έχουν συγκεντρώσει ήδη υλικό τεκμηρίωσης της πρότασης για υποψηφιότητα της πόλης μας.

Κλείνοντας την επιστολή της η κ. Ψαρρού δηλώνει ότι ο Γερμανός καθηγητής προσφέρεται να ταξιδέψει στη Σύρο για μια πρώτη συνάντηση με το Δήμαρχο και μια πρώτη ομάδα εργασίας.
Ο Δήμαρχος που προτίθεται να ορίσει συνάντηση στη Σύρο με τους εκπροσώπους της ανωτέρω γερμανικής εταιρείας, δήλωσε ότι κρίνει την πρόταση αυτή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ότι θα μπορούσε – κάτω από προϋποθέσεις (αυτή η πρόταση) να αποτελέσει οραματικό στόχο για τη νέα γενιά.

“Και μόνο όμως ότι επελέγη η Σύρος ως ιδανικότερος τόπος για τη διεκδίκηση αυτής της κορυφαίας υποψηφιότητας, σημαίνει ότι πέρα από το αρχιτεκτονικό περιβάλλον, έχει αξιολογηθεί συνολικά θετικά η πολιτιστική της ταυτότητα, αλλά και η σύγχρονη πολιτιστική της δραστηριότητα και προσφορά.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας κ. Μαρία Ψαρρού με ενημέρωσε ότι δεν κατέληξαν τυχαία να προτρέψουν το νησί μας να υποβάλει υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν ήδη κάνει μεγάλη εργαστηριακή έρευνα και έχουν αξιολογήσει θετικά τα παρακάτω δυνατά στοιχεία:

*Τον πανάρχαιο και ιδιαίτερα σημαντικό για την ανθρωπότητα Κυκλαδικό Πολιτισμό
* Την εκπληκτική αρχιτεκτονική της Σύρου και ιδιαίτερα της νεοκλασικής Ερμούπολης και της μεσαιωνικής Άνω Σύρου
*Την αρμονική συνύπαρξη των δύο θρησκευτικών δογμάτων στο νησί
*Τον συνδυασμό της μεγάλης παράδοσης του ρεμπέτικου, - λόγω Μάρκου Βαμβακάρη -, με την μουσική του Αιγαίου
* Την ύπαρξη στη Σύρο σημαντικών πολιτιστικών υποδομών
* Το θέατρο Απόλλων, το οποίο φιλοξενεί ήδη διεθνής εκδηλώσεις και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο
*Την νεώτερη ιστορία του νησιού και τη συμβολή του στην σύσταση και εδραίωση του νεότερου ελληνικού κράτους
*Την γειτνίαση με το νησί της Δήλου, στο οποίο μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις
*Και τέλος τα μεγάλης εμβέλειας διεθνή φεστιβάλ που διοργανώνονται στο νησί τα τελευταία χρόνια, (Φεστιβάλ Αιγαίου, Φεστιβάλ κλασικής μουσικής, φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, φεστιβάλ κιθάρας), σε συνδυασμό με την γενικότερα πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρέπει να φύγουν από τις παραδοσιακές υποψηφιότητες και να οδηγηθούν σε έναν τόπο που διαθέτει εναλλακτικά πλεονεκτήματα, σύγχρονες υποδομές και έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τη θετική πλευρά της Ελλάδας. Γιαυτό το λόγο κατά την εκτίμησή τους ένα νησί του Αιγαίου με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό μπορεί να αξιοποιήσει από πλευράς υποψηφιότητας αυτά τα προσόντα” κατέληξε ο κ. Δεκαβάλλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...