Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Περιβαλλοντολογικό έγκλημα στη Σκιάθο

 Πως χάριν της «τουριστικής ανάπτυξης» καταστρέφεται το περιβάλλον -

Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες επενδύει πολλά για να έχει βιώσιμη ανάπτυξη και το μεγάλο βάρος της το έριχνε ανέκαθεν στον τουρισμό. Το νησί της Σκιάθου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Η κρίση όμως και η δίψα για τουρισμό και χρήμα, μπαίνει εμπόδιο στην οικολογική προστασία του νησιού.

Η Σκιάθος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με την άγρια ομορφιά, θεωρείται ένας «παράδεισος» για τις καλοκαιρινές διακοπές, που προσφέρει κάτι που λίγα νησιά της Ελλάδας διαθέτουν. Στο νησί του Παπαδιαμάντη κολυμπάς κάτω από τον ίσκιο των πεύκων.

Το τόσο φημισμένο πευκοδάσος της Σκιάθου, παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από την Πολιτεία ήδη από το 1977 με Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ.248 Δ/Ι977) όπου τα Δάση της Σκιάθου χαρακτηρίστηκαν ως Αισθητικά Δάση, φαίνεται όμως οτι δεν προστατεύεται όσο πρέπει.

Σύμφωνα με τον νόμο, αισθητικά δάση μπορούν να κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν τέτοια ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή και τουριστική σημασία, ώστε να επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους. Ακριβώς όπως το υπέροχο πευκόδασος του νησιού της Σκιάθου. Ως Αισθητικά Δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές στην Ελλάδα, η Σκιάθος, μοναδική περίπτωση στην χώρα μας, είναι το μοναδικό νησί του οποίου τα δάση,  έχουν χαρακτηρισθεί ως Αισθητικά, με συνολική έκταση 30 τ.χμ, όταν η συνολική έκταση του νησιού είναι 48 τ.χμ.


Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, τελείται ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα απέναντι στα Αισθητικά Δάση της Σκιάθου, ακριβώς επάνω από μια από τις γνωστότερες παραλίες του νησιού, που τις πρόσφατες σεζόν απασχόλησε πολύ τα μέσα, καθώς την προτιμούν κάθε λογής εγχώριοι και διεθνείς celebrities. Ο λόγος για τη γνωστή παραλία “Μπανάνα” στην οποία υπάρχουν και κάποια καταστήματα τύπου beach bars που προτιμούν και πολλοί γνωστοί Αθηναίοι.
Στην περιοχή «Κρασσά-Μπανάνα» λοιπόν, που αποτελεί “αισθητικό δάσος”, χάριν ενός καταστήματος το οποίο προγραμματίζεται να ανοίξει σύντομα, έχει ήδη ανοιχτεί παράνομος δρόμος εδώ και ένα χρόνο και έχει γίνει αποψίλωση δασικής έκτασης 614 τετραγωνικών μέτρων! Στην περιοχή ήδη από το 1979, με Προεδρικό Διάταγμα, ισχύει συγκεκριμένο δίκτυο κοινόχρηστων χώρων το οποίο όμως και δεν χρησιμοποιήθηκε γιατί δεν βολεύει την ιδιοκτήτρια του οικόπεδου, καθώς θέλει εκτός των καταστημάτων να φτιάξει και κατοικίες και ο δρόμος που ορίζει το κράτος τις περιορίζει τα κτίσματα. Κόπηκαν δέντρα λοιπόν και όλα αυτά για να διευκολύνεται η πρόσβαση σε όσους θέλουν να επισκεφθούν το beach bar -που δεν έχει ακόμα ανοίξει.

Και τι κάνει η τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση εκεί; Προσπαθεί αλλά όπως φαίνεται η ιδιοκτήτρια και οι ενοικιαστές της έχουν τρόπους να βρίσκουν διεξόδους. Προσπαθώντας να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή, ο Δήμος σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες και τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις του νησιού, έκρινε την περιοχή αναδασωτέα, δημοσιεύοντας την στο ΦΕΚ, ούτως ώστε όποια beach bars στην παραλία ζητούσαν άδειες λειτουργίας για νέες καντίνες να τις έχουν αλλά με την προϋπόθεση να κλείσει ο παράνομος δρόμος και να γίνει πρώτα η αναδάσωση και μάλιστα φυσική αναδάσωση. Αυτό έγινε καθώς η φυσική αναδάσωση, για να ολοκληρωθεί μπορεί και να πάρει έως και 40 χρόνια.

Το protothema.gr επισκέφτηκε την περιοχή και η αναδάσωση που έγινε από τους ιδιοκτήτες είναι 4 δενδρύλια τα οποία έχουν ήδη μαραθεί, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και ο δρόμος δεν έκλεισε.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο της Σκιάθου, ο οποίος σχολίασε την παράνομη αποψίλωση ως “απαράδεκτη παρέμβαση που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε, για αυτό και προβήκαμε σε αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, με φυσική αναδάσωση ώστε να αναγκαστούν οι παραβάτες να διορθώσουν τα λάθη τους.

Και οι σύλλογοι έχουν δεχτεί να βοηθήσουν στην αναδάσωση και παρακολουθούμε την περιοχή”. Παρ' όλα αυτά σε ερώτηση μας γιατί δεν έχει κλείσει ο δρόμος ακόμα και αν υπάρχει κάποια ποινή ή αντίκτυπο, μας παρέπεμψε στο Δασαρχείο λέγοντας “πως όλα αυτά δεν είναι αρμοδιότητα μας και υπεύθυνο είναι το Δασαρχείο”. Το δυστύχημα είναι οτι λόγω κρίσης η μελέτη για αναδάσωση δεν έχει γίνει ακόμα.

Η παραλία που κάποτε ήταν πανέμορφη καθώς τα πεύκα “κρέμονταν” πάνω από τον κολπίσκο, μοιάζει τώρα σαν κατεστραμμένο οικόπεδο... Η τοπική κοινωνία της Σκιάθου αντιδράει, οι ιδιοκτήτες όμως φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την καταστροφή που προκάλεσαν. Και αυτό γιατί έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια... Μέσα από τις δημοπρασίες που γίνονται αυτές τις ημέρες, μαθαίνουμε οτι για τις άδειες σε καντίνες, δεν υπάρχουν πια ανταγωνιστές. Τα καταστήματα στην περιοχή Μπανάνα, αντιδρούν στην οικολογική καταστροφή και διαμαρτύρονται αποσύρωντας τα αιτήματα τους για καντίνες.

Έτσι οι νέοι ιδιοκτήτες, έχοντας ήδη φτιάξει τους δρόμους πρόσβασης, θέλουν να καταλάβουν πλέον όλη την παραλία, ανοίγοντας καντίνες-κλάμπ 5,000 ατόμων, και έτσι ουσιαστικά να είναι «άρχοντες» αυτού του μαγευτικού κόλπου, κρατώντας και το παράνομο δρομάκι μιας και έχει ήδη ανοιχτεί...

Το μεγάλο ζητούμενο είναι, κατά πόσο μπορεί κανείς να τα κάνει όλα αυτά στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς να υπολογίζει ούτε τον νόμο, ούτε την βιωσιμότητα του τοπίου που είναι ελληνική κληρονομιά όλων μας.

Αλλά όπως φαίνεται οι ιδιοκτήτες δρουν ανενόχλητοι και ο πλέον αρμόδιος, το κράτος, ως τώρα δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση να βάλει τέλος στις παρανομίες.


Ηλιάνα Φωκιανάκη/protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...