Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πάρο

English: The Paros seefront in Greece.
. (Photo credit: Wikipedia)
Στο επίκεντρο σειράς εκδηλώσεων βρίσκεται η Πάρος αυτή την εποχή με θέματα την παράδοση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Η έναρξη έγινε στις 8 Ιουνίου με τη διοργάνωση από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ) του 3ου Ποδηλατικού Γύρου  με αφετηρία  και τερματισμό στο λιμάνι της Παροικίας και με  συμμετοχή ποδηλατών  από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τον αγώνα αναπτύχθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο και οροθετημένο χώρο  ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για τα μικρά παιδιά, ενώ την επόμενη ημέρα μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου παρακολούθησαν στο Περιβαλλοντικό Πάρκο μαθήματα ποδηλάτου από την ελληνίδα πρωταθλήτρια Ορεινής Ποδηλασίας Βασιλική Λαζοπούλου.

Στο νησί φιλοξενείται ως τις 13 Ιουνίου και η έκθεση αρχαίας ελληνικής  τεχνολογίας, που οργανώθηκε από την ΚΔΕΠΑΠ και παρουσιάζει τις σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ - υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, που παρουσιάσθηκαν μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά.
Τέλος, το «1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013» με επίκεντρο φέτος το ψωμί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα διοργανώνουν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου ο Δήμος της Πάρου σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΑΠ. και τους αρτοποιούς του νησιού.
Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:
· Πρώτο τετραήμερο αφιερωμένο στη γευσιγνωσία των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων της Πάρου, από την Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά (Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους),
·Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν  την Κυριακή 7  και την Τρίτη 30 Ιουλίου στη Νάουσα και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις Λεύκες
Μετά από έξι δεκαετίες οι δύο αναπαλαιωμένοι από τον Δήμο της Πάρου, ανεμόμυλοι της Παροικιάς, ανοίγουν τα πανιά τους και εμπιστεύονται τη δύναμη του ανέμου. Σε πείσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας οι φετινές εκδηλώσεις με τίτλο    «ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…», που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιχειρούν να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, την τέχνη και τον κόπο του νησιώτη παραγωγού.
Οι εκδηλώσεις…
Ο άρτος, «άρχοντας του τραπεζιού μας»,  θα βρεθεί στο επίκεντρο και θα τιμηθεί με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Το ψωμί, με ταυτότητα τον τόπο καταγωγής, την εργασία στα χωράφια, την γνώση αρτοποιών από γενεά σε γενεά, το εμπόριο, τις γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμα, θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής συναντήσεων, θεαμάτων, εργαστηρίων και συναυλιών. Η Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό εργαστήρι με υπαίθριο φούρνο, με  δράσεις και γεγονότα για μικρά και μεγάλα παιδιά, σε ένα τεράστιο «σπιτικό τραπέζι» όπου και οι πιο απαιτητικοί καλοφαγάδες θα μπορούν να επιλέξουν τη γεύση που τους ταιριάζει μέσα από μία πλούσια γκάμα τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων. Θα μπορούν να δοκιμάσουν  τα παξιμάδια, τα κουλούρια, τους λουκουμάδες, τα ξεροτήγανα και όλων των ειδών τις πίτες (τυρόπιτες, μυζυθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, αλλά και τα κολόπια, χορτοφουσκωτές πίτες στο φούρνο, γεμισμένες με χόρτα της εποχής) και γλυκίσματα.

Ο χώρος των εκδηλώσεων θα είναι μια περιοχή όπου θα εναλλάσσονται οι Παριανοί αρτοποιοί και θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες όλα τα στάδια της αρτοποιητικής τέχνης, από το σιτάρι έως τον «Άρτον της Πάρου τον επιούσιον».

Το κοινό και το… σύνθημα
Tο  καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται το φεστιβάλ είναι οι χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του νησιού που θα γευτούν και φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους τα τοπικά προϊόντα. Σε δεύτερο επίπεδο το φεστιβάλ έχει στόχο την προσέλκυση και ενημέρωση των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με το χώρο της αρτοποιίας, της μαζικής εστίασης, καθώς και της διακίνησης και διανομής τοπικών προϊόντων.
 Το σύνθημα είναι «Ψωμί με παριανή ταυτότητα»:  επειδή το ψωμί διατρέχει τις γενεές και είναι κοινός παρονομαστής στους λαούς όλου του κόσμου, από το Βορρά έως το Νότο με τις πιο παράξενες γεύσεις και τα ιδιαίτερα σχήματά του.
Ένα φεστιβάλ πλούσιο σε εκπλήξεις, που θα εμπλέξει τη γεωργία, το εμπόριο, την τέχνη και την παράδοση και που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους σε μια διαδρομή της ιστορίας του ψωμιού που θα διεγείρει ουρανίσκους και πνεύματα.
Οι ανεμόμυλοι της Πάρου.
Από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της νησιωτικής αρχιτεκτονικής με παρουσία έντονη σ' ολόκληρο το Αιγαίο Αρχιπέλαγος είναι οι παραδοσιακοί, πέτρινοι ανεμόμυλοι. Στην Πάρο, αν και στα μέσα του 20ου αιώνα λειτουργούσαν πάνω από 40 μύλοι, σήμερα δεν διατηρούνται παρά ελάχιστοι (στην Παροικιά 10, στις Λεύκες 8, στη Νάουσα 4, στην Μάρπησσα 4, στα Μάρμαρα 3, στην Αγκαιριά  2 κ.λπ.) εκ των οποίων κανείς σήμερα σε λειτουργία.
 Μετά από επίμονες προσπάθειες του Δήμου της Πάρου έχουν αναπαλαιωθεί δύο εξ αυτών στο λόφο της Αγίας Άννας (Δημαρχείο) που έλκουν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Θα ανοίξουν τις πόρτες τους και πάλι μετά από 63 χρόνια στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων.
 Οι μύλοι, έργα μοναδικής τεχνολογικής ευφυΐας και αρχιτεκτονικής κατασκευής, μας υπενθυμίζουν τη σοφία του παραδοσιακού κυκλαδικού πολιτισμού καθώς χρόνια πριν είχε την ικανότητα να αξιοποιεί τον αέρα ως πηγή ενέργειας.

Στόχοι του «Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων της Πάρου»:
Σε μία ιστορική στιγμή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες για την Ελλάδα, ο Δήμος της Πάρου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου επιχειρούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είναι αναγκαίο να προωθηθούν τα τοπικά ελληνικά προϊόντα, να αναγνωριστεί και να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος των προσώπων, των εταιριών και των θεσμών του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό το «Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου» κάθε χρόνο  θα είναι αφιερωμένο σε ένα διαφορετικό είδος προϊόντων του νησιού.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...