Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Γεφύρι της... Ρόδου έχει γίνει η αξιοποίηση της Αφάντου


Ενα ακόμη επεισόδιο στην 35ετή προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου στην Αφάντου της Ρόδου αποτελεί η απόφαση που έλαβε χθες το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2012.

Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την αξιοποίηση των οικοπέδων στην περιοχή Αφάντου έληγε χθες, σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες αρκετοί από τους έξι συμμετέχοντες είχαν διαμηνύσει στο Ταμείο ότι δεν θα καταθέσουν προσφορές, θεωρώντας μη ελκυστικούς τους όρους.

Μπροστά στον φόβο να ναυαγήσει ο διαγωνισμός το Ταμείο αναγκάστηκε να τον ακυρώσει και να τον προκηρύξει ξανά, αλλάζοντας το μείγμα των χρήσεων και συγκεκριμένα αυξάνοντας το ποσοστό κάλυψής τους από ξενοδοχεία εις βάρος των παραθεριστικών κατοικιών που προέβλεπε το αρχικό χωροταξικό σχέδιο. Το είχαν ζητήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιοι από τους επενδυτές που ασχολούνται κυρίως με τον ξενοδοχειακό τουρισμό, θεωρώντας ότι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ξενοδοχείων ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους.
Ετσι, αντί οι κατοικίες να καλύψουν ποσοστό έως και 75% της οικοδομήσιμης έκτασης (εκτός του γκολφ) και τα ξενοδοχεία το υπόλοιπο 25%, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, τα ξενοδοχεία θα καλύψουν μεγαλύτερο από το αρχικό ποσοστό.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι με την αλλαγή του μείγματος, μπορεί να τονωθεί το ενδιαφέρον και στον νέο διαγωνισμό, που θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα και θα είναι σύντομης διάρκειας (μίας φάσης, δηλαδή υποβολή μόνο δεσμευτικών προσφορών χωρίς να προηγηθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος), να υπάρξει στο τέλος σημαντική συμμετοχή.

Οσο για το οικόπεδο που φιλοξενεί το γήπεδο γκολφ (Golf Αφάντου), στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, που δημιουργήθηκε το 1973 από τον διάσημο σχεδιαστή παρόμοιων εγκαταστάσεων Ντόναλντ Χεραντάιν, θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα και όχι μαζί με την υπόλοιπη έκταση.
Τα παραπάνω προκύπτουν εξάλλου και από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί «έμφαση στη γενική χρήση τουρισμός - αναψυχή». Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για εξέλιξη που συνεπάγεται καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Χαμένες ευκαιρίες. Το «φιλέτο» των 1.850 στρεμμάτων, μόλις 20 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, έχει απαλλοτριωθεί εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια προκειμένου να γίνει μεγάλο θέρετρο με ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί και τα κτίρια έχουν ερημώσει. Στο παρελθόν είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες να αξιοποιηθεί η περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, η κατασκευή του γηπέδου γκολφ (18 οπών) ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1973, ενώ το 1978 ο ΕΟΤ υπέγραψε σύμβαση εκμίσθωσης του χώρου με επενδυτή. Το 1982 η τότε κυβέρνηση ακύρωσε τη σύμβαση, ενώ το 1988 η πρόταση μεγάλων ξενοδόχων της Ρόδου για την αξιοποίηση της Αφάντου ναυάγησε, κάτω από την πίεση άλλων φορέων του νησιού που υποστήριζαν ότι αν αυτό γίνει, τότε... θα ανατραπεί η τουριστική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής. Η αναζήτηση επενδυτή συνεχίστηκε και κατά τη δεκαετία του 1990, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Η έκταση αποτελείται από το Γκολφ Αφάντου και το οικόπεδο Νότιο Αφάντου, με ακτογραμμή μήκους περίπου 7 χλμ.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...