Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Έξι χιλιάδες ακίνητα εμφανίζονται ως δημόσια στη Σύμη

Συνολικά 6.000 ακίνητα στη Σύμη ενέγραψαν οι υπάλληλοι της Κτηματικής υπηρεσίας ως δημόσια περιουσία (ιδιοκτησίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης), τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί από το 2007 το πιλοτικό πρόγραμμα κτηματογράφησης, που ξεκίνησε το 1995. 

Το θέμα χαρακτηρίζεται ως ιδιάζουσα περίπτωση κτηματογράφησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ κ. Εμμανουήλ Κόνσολα, επισημαίνει ότι «η κτηματογράφηση έγινε στα πλαίσια των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων του Εθνικού Κτηματολογίου, δεν προσκομίστηκαν αρχικά τίτλοι ιδιοκτησίας από τους ενδιαφερόμενους, ενώ και η ενσωμάτωση του νησιού στον εθνικό κορμό μετά την ισχύ του Αστικού Κώδικα, έχει και αυτό τη δική του σημασία αναφορικά με το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του ελληνικού δημοσίου».

Σύμφωνα με το νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης, κάθε πολίτης που αμφισβητεί το περιεχόμενο των πρώτων εγγραφών δικαιούται να επιδιώξει δικαστικά την αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται από την τυχόν ανακριβή εγγραφή, καθώς και τη διόρθωση της τελευταίας, ολικά ή μερικά, ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, κατά την κτηματογράφηση της νήσου Σύμης τηρήθηκαν όλες οι διατυπώσεις δημοσιότητας για την ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων και οι υποβληθείσες ενστάσεις και προσφυγές του Ελληνικού Δημοσίου και των ιδιωτών διαβιβάστηκαν προς εξέταση στις αρμόδιες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές.

Το περιεχόμενο των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων αναμορφώθηκε με βάση τις αποφάσεις των Επιτροπών όπου είχαν υποβληθεί οι ενστάσεις, οι προσφυγές και οι σχετικές εγγραφές μεταφέρθηκαν στα κτηματολογικά βιβλία. Το θέμα πάντως βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...