Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

25.000 τουρίστες από την Τουρκία στη Λέσβο


emprosnet.gr /Νίκος Μανάβης

Συνεχίζεται η πτώση στις αφίξεις επισκεπτών από την Ευρώπη…αλλά 25.000 Τούρκοι τουρίστες

Μιάμιση φορά περισσότεροι ήταν οι Τούρκοι τουρίστες που έφθασαν τον Οκτώβριο στη Λέσβο, από αυτούς που έφθασαν με πτήσεις τσάρτερ. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι τουρίστες του Οκτωβρίου ήταν 2.730 και οι τουρίστες που ήρθαν με τσάρτερ, ήταν 1.105. Πριν από ένα χρόνο, οι Τούρκοι τουρίστες που είχαν έρθει στη Λέσβο ήταν μόλις 330.

Οι τουρίστες που ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ τον Οκτώβριο του 2011, ήταν 1.647, δηλαδή είχαμε μείωση 32,91%. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο δεν επισκέφθηκε τη Λέσβο ούτε ένας Άγγλος τουρίστας. Από τους 1.105 τουρίστες που ήρθαν, 573 προέρχονταν από τη Γερμανία, 116 από τη Νορβηγία και 416 από την Ολλανδία.

Βέβαια, ο Οκτώβριος εδώ και χρόνια ήταν «νεκρός» μήνας για τον τουρισμό της Λέσβου. Για παράδειγμα, το 2010 είχαν έρθει 1.322 τουρίστες, τον Οκτώβριο του 2009 είχαν έρθει 1.771 τουρίστες, τον Οκτώβριο του 2008 1.395 και τον Οκτώβριο του 2007 1.245. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι χώρες προέλευσης των Ευρωπαίων τουριστών του Οκτωβρίου είναι μόλις τρεις. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου μέσα στα ένα ή δύο επόμενα χρόνια.

Οι εξ ανατολών

Με τις αφίξεις του Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των Τούρκων τουριστών που έφθασε στη Λέσβο είναι μόλις μια ανάσα από τις 25.000. Γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που κάναμε από τον περασμένο Αύγουστο. Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών το 2011 ήταν 15.146 στο σύνολο του έτους. Δεδομένου ότι οι αφίξεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να είναι περισσότερες από 1.000, στο σύνολο του έτους θα έχουμε αύξηση των Τούρκων τουριστών που έφθασαν στη Λέσβο κατά περίπου 11.000. Πρόκειται για ένα τεράστιο αριθμό επισκεπτών για τα δεδομένα της μικρής τουριστικής αγοράς της Λέσβου. Αν η αυξητική τάση συνεχιστεί με τόσο έντονο ρυθμό και την επόμενη χρονιά, τότε οι διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου δε θα επαρκούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο, κατά κύριο λόγο διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Το αποτέλεσμα είναι σταδιακά η πόλη να αποκτά τουριστικό χαρακτήρα και είναι ζήτημα χρόνου να δημιουργηθούν επιχειρήσεις που θα έχουν ως κύριο στόχο να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...