Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου για τους απλήρωτους εργαζόμενους στη λεγόμενη «κοινωφελή εργασία»

 H ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου σε ανακοίνωσή της για τους απλήρωτους εργαζόμενους στη λεγόμενη «κοινωφελή εργασία» τονίζει:

"Τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι σήμερα η πιο απάνθρωπη μορφή εκμετάλλευσης των ανέργων που εμπνεύστηκαν οι εγκέφαλοι της ΕΕ. Μια μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου και μαύρης εργασίας που εφαρμόζουν μαζί η κυβέρνηση, η ΕΕ και διάφορες ΜΚΟ με:

α) αποδοχές κατ’ ανώτατο όριο 625 ευρώ μηνιαίως, «κατά παρέκκλιση των νομίμων αμοιβών που προβλέπονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στις οικείες συλλογικές συμβάσεις», β) πλήρη ελευθερία μετακίνησης του δανεισμένου ανά πάσα στιγμή σε «οποιονδήποτε τόπο ήθελε κριθεί αναγκαίο από τον εργοδότη» γ) απαλλαγή του εργοδότη από την επιβάρυνση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες μετακυλίονται στις πλάτες των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ, δ) απαλλαγή των δύο εργοδοτών από το βάρος καταβολής του άμεσου εργασιακού κόστους, το οποίο καλύπτεται με επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ.

Στη Λέσβο οι 420 εργαζόμενοι του προγράμματος εργάζονται κυρίως στην καθαριότητα σε δύσκολες συνθήκες. Αρκετοί κάνουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για να φθάσουν στη δουλειά τους και ενώ πληρώνουν από τη τσέπη τους τη μετακίνηση τους, διανύουν τον τρίτο μήνα απλήρωτοι. Είναι γνωστό πως το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» υλοποιεί η ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα», πρόεδρος της οποίας είναι η Β. Ανδρεαδέλλη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τ. υποψήφια βουλευτής και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λέσβου.

Για το θέμα αυτό σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαμε τοποθετηθεί από το Μάρτιο αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Οι επιλογές αυτές δεν είναι πολιτικά ουδέτερες και είναι αυτονόητη απαίτηση η πολιτική καταδίκη και ο διαχωρισμός της Αριστεράς από τις πρακτικές αυτές και δεν μπορεί οι ευθύνες να συγκαλύπτονται στο όνομα καμιάς σκοπιμότητας».

Φαίνεται όμως ότι η κ. Ανδρεαδέλλη έχει την κάλυψη του πολιτικού της χώρου, γιατί συνεχίζει μέχρι σήμερα το «έργο» της, σαν άμεσος εργοδότης στους 420 απλήρωτους εργαζόμενους, στους οποίους απαντά ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση στη σύμβαση τους που να λέει πότε θα γίνεται η καταβολή των μισθών». Πραγματικά, την σκληρότητα και το κυνισμό αυτής της απάντησης θα τον ζήλευε και ο πιο αδίστακτος τροϊκανός επίτροπος. Δεν προβλέπεται λοιπόν από τη σύμβαση να φάνε να έχουν θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα τα παιδιά των εργαζόμενων! Θα πρέπει να περιμένουν τον υφυπουργό κ. Αθανασίου που υποσχέθηκε να ψάξει που βρίσκονται τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Ίσως τα βρει πρώτος και ο βουλευτής κ. Ζερδελής που θα καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή. Μέχρι τότε μπορεί και να ζούνε!

Εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, νέοι και νέες

Πριν μας πεθάνουν, πρέπει να τους διώξουμε εμείς, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν υπάρχει αύριο με τα ψίχουλα που μας πετάνε με την «κοινωφελή εργασία». Δεν τους έχουμε ανάγκη, εμείς με την εργασία μας παράγουμε όλο τον πλούτο. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς, χωρίς το ευρώ τους, τις δόσεις τους, τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Αυτοί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εμάς και για αυτό προσπαθούν να μας φοβίσουν πως δήθεν θα πεθάνουμε χωρίς τη δόση και το ευρώ.

Ας μη τους φοβηθούμε άλλο. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με οργανωμένη πολιτική δράση, με λαϊκό ξεσηκωμό, με γενική απεργία, καταλήψεις και διαδηλώσεις. Να επιβάλουμε μονομερή διαγραφή του χρέους, ανατροπή των μνημονίων και αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων που είναι αναγκαίες για την επιβίωση του λαού. Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή και αξιοπρεπή εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...