Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Σαμοθράκη: Επίδειξη μόδας στο "Ιερό των Θεών"

Μια ξεχωριστή επίδειξη μόδας με φόντο τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης ετοιμάζει για αύριο το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τρίτου συνεδρίου με θέμα «Κρίση στην Ελλάδα - Ανάπτυξη στη Θράκη. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες».

Στη λαμπερή βραδιά θα παρουσιαστούν δημιουργίες φτιαγμένες αποκλειστικά και μόνον από μεταξωτά υφάσματα Σουφλίου διά χειρός της σχεδιάστριας μόδας Κάτιας Ασατίδου.

Η κολεξιόν είναι εμπνευσμένη από την αρχαιότητα και φέρει το όνομα της ξακουστής Αρσινόης («Arsinoe du Trace-Adt») που διετέλεσε βασίλισσα της Θράκης και της Μικράς Ασίας από το 316 μέχρι το 270 π.Χ.

Στόχος της διοργανώτριας και προέδρου του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης Κατερίνας Καραγιάννη, καθώς και της σχεδιάστριας είναι να προσφέρουν στη βραδιά τη μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει. Σε αυτό βοηθά μάλιστα και το μοναδικό καταπράσινο τοπίο της Σαμοθράκης αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης.

«Ηταν μεγάλη χαρά για μένα να σχεδιάσω μια κολεξιόν αποκλειστικά από μεταξωτά φίνα υφάσματα Σουφλίου» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» η Κάτια Ασατίδου, η οποία χρειάστηκε να διαβάσει πολλά αρχαία κείμενα για να εμπνευστεί τις νέες δημιουργίες της, που έχουν άρωμα αρχαίας Ελλάδας.

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή ήθελα να δημιουργήσω μια κολεξιόν η οποία να είναι άκρως σημερινή μεν, θα παραπέμπει και στον λαμπρό κόσμο της αρχαιότητας δε. Ετσι, όλες οι γραμμές που έδωσα στα ρούχα θυμίζουν έντονα αρχαία Ελλάδα».

Ο αρχαιολογικός χώρος στην Παλαιόπολη με το ιερό όπου τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια και το Αρσινόειο θα είναι ουσιαστικά το σκηνικό της μοναδικής επίδειξης μόδας, που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί με αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο στη χώρα μας.

«Εχουμε χωρίσει την επίδειξη μόδας και τα ρούχα σε τέσσερις ενότητες με μοναδικό κοινό στοιχείο τους το μεταξωτό ύφασμα. Το Σουφλί είναι γνωστό για τα μεταξωτά του υφάσματα, που είναι διαδεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ετσι λοιπόν, δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή από τα υφάσματα της οικογένειας Μουχταρίδη, η οποία με σεβασμό στην παράδοση παράγει μεταξωτά υφάσματα. Η φωτογράφηση μάλιστα των ρούχων έγινε από τον Αντώνη Κεκιδάκη μέσα στον βιομηχανικό χώρο του Τζίβρε, στο Σουφλί, που μετρά τουλάχιστον έναν αιώνα ζωής» αναφέρει η σχεδιάστρια Κάτια Ασατίδου, στόχος της οποίας είναι να ενθουσιάσει τους παρευρισκομένους με τις σχεδιαστικές επιλογές της.

Τέσσερις ενότητες-θεότητες
Τα φορέματα ουσιαστικά θα εκπροσωπούν θεότητες ή θεόμορφες οντότητες, ενώ θα είναι αφιερωμένα και σε διαφορετικές στιγμές της αρχαιότητας. Ετσι, η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη Νίκη της Σαμοθράκης, που δηλώνει τη μάχη για την ελευθερία.

Στη δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστούν ρούχα αφιερωμένα στην Ολυμπία, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που υπήρξε μία από τις σημαντικότερες γυναίκες της αρχαιότητας.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα, η οποία υπήρξε για τους αρχαίους Ελληνες η μητέρα της Γης. Τα ρούχα για την τέταρτη ενότητα θυμίζουν έντονα την Αρσινόη, τη σπουδαία αυτή βασίλισσα της Θράκης και της Μικρά Ασίας.

«Η Αρσινόη υπήρξε η σημαντικότερη βασίλισσα της Θράκης και της Μικράς Ασίας τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ηταν η πρώτη γυναίκα που μυήθηκε στα Καβείρια Μυστήρια, ενώ εκεί είχε το ιερό και το παλάτι της. Οι αναφορές μιλούν για μια εντυπωσιακή και όμορφη γυναίκα. Η προτομή της υπάρχει σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου» καταλήγει η σχεδιάστρια Κάτια Ασατίδου, η οποία ζει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ/espresso

1 σχόλιο:

  1. Παναγιώτα Φωτάκη24 Ιουνίου 2012 στις 9:55 μ.μ.

    Το Χρηματοοικομικό Φόρουμ, αιτήθηκε επίδειξη μόδας στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και έλαβε αρνητική απάντηση κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ, στη συνέχεια έλαβε έγκριση για μουσικοχορευτικό δρώμενο και όχι για επίδειξη μόδας στον προαύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης. Δηλαδή δεν έχει καμία έγκριση για πραγματοποίηση επίδειξης μόδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...