Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Το γράμμα Τούρκου ναυτικού στο μπουκάλι που βρέθηκε στη Σκιάθο

Ηταν Αύγουστος του 2011 και το πλοίο στο οποίο δούλευε ο 25χρονος Τούρκος ναυτικός, είχε αποκλειστεί στο λιμάνι της Τρίπολης, λόγω των ταραχών στη Λιβύη, όταν αποφάσισε να γράψει στην αγαπημένη του, να βάλει το γράμμα σε μπουκάλι και να το πετάξει στη θάλασσα. Και μπορεί η κίνηση αυτή να μην συγκίνησε την αγαπημένη του αφού δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της. Αλλά συγκίνησε ολόκληρη τη Σκιάθο σε παραλία της οποίας το ξέβρασε πριν λίγους μήνες η θάλασσα.

Η συγκεκριμένη ιστορία στις μέρες του Facebook και του Twitter, μόνο ως κινηματογραφικό σενάριο θα μπορούσε να εκληφθεί, ωστόσο η ιστορία είναι πραγματική και έχει γίνει θέμα συζήτησης όχι μόνο στη Σκιάθο, αλλά και στην Τουρκία, όπου την πρόβαλλαν όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», κατά τον καθαρισμό των παραλιών, ανήμερα το Πάσχα, εντόπισαν ένα πλαστικό μπουκάλι με γραπτό... περιεχόμενο. Δεν το πέταξαν. Το κράτησαν όχι μόνο γιατί ως εύρημα από μόνο του είναι εντυπωσιακό, αλλά και γιατί ο πρόεδρος του συλλόγου, Θοδωρής Τζούμας, όπως ο ίδιος αναφέρει στην «Καθημερινή» είχε συστήσει στους εθελοντές να φυλάξουν οτιδήποτε τους έκανε εντύπωση, προκειμένου να στηθεί μια έκθεση

Το γράμμα ήταν γραμμένο στα τουρκικά. Η περιέργεια και το ενδιαφέρον για την ιστορία που κρυβόταν από πίσω, όμως, κινητοποίησε τον κ. Τζούμα, ο οποίος έστειλε το γράμμα για μετάφραση, η οποία και φιλοξενήθηκε στην έκθεση.

Αποστολέας του γράμματος ήταν ο 25χρονος Τούρκος Ερσίν ο οποίος στις 10 Αυγούστου του 2011 και ενώ το εμπορικό πλοίο που επέβαινε ήταν αποκλεισμένο το λιμάνι της Τρίπολης κατά τις ταραχές στη Λιβύη αποφάσισε να γράψει στην αγαπημένη του Ντενίζ. «Αυτή τη στιγμή που σου γράφω οι βόμβες σκάνε γύρω μου, κάνοντας τη νύχτα μέρα», ανέφερε στο γράμμα του.

Η ιστορία προκάλεσε τη συγκίνηση ολόκληρου του νησιού, ωστόσο κανείς δεν ήξερε την έκβασή της. Η ιστορία άρχισε να ξανασκαλίζεται λίγο αργότερα όταν στο νησί βρέθηκε για μια εκπαιδευτική συνάντηση ένας Τούρκος, που διαφώτισε περαιτέρω την ιστορία και καθαρόγραψε την αναγραφόμενη διεύθυνση.

Ετσι, ο κ. Τζούμας απέστειλε μια φωτοτυπία του γράμματος στην Μπούρσα, όπου την παρέλαβαν οι γονείς του Ερσίν, καθώς ο ίδιος είχε μπαρκάρει.

Λίγο αργότερα ο ήχος του sms ακούστηκε στη Σκιάθο «με λένε Eρσίν Εμίρ, ψάξε με στο Facebook». Κάπως έτσι «εκσυγχρονίστηκε» η επικοινωνία. Ο Θοδωρής και ο Ερσίν έγιναν φίλοι στο facebook και συνομίλησαν στο chat. «Ξέρεις πού είναι η Σκιάθος;» ρώτησε ο Ελληνας «εδώ είσαι πια διάσημος».

«Κάθε γραμμή είναι αλήθεια» ανταπάντησε από τη Μερσίνα ο 25χρονος Τούρκος, «το συνηθίζω να ρίχνω μπουκάλια στη θάλασσα, αλλά δεν ήλπιζα να βρεθεί ποτέ!».

Το περιστατικό αναδείχθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία το παραλλήλισαν με την υπόθεση της ταινίας «Οι άνθρωποι του παππού μου», όπου ο Τουρκοκρητικός ήρωας ρίχνει μπουκάλια με σημειώματα στη θάλασσα στη διάρκεια όλης της ζωής του με την ελπίδα να φτάσουν στα Χανιά. Αφού πεθαίνει, ο εγγονός του λαμβάνει ένα πακέτο με το μπουκάλι του παππού, ένα ούζο και μια πρόσκληση για την Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...