Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Σχέδιο ηλεκτροδότησης νησιών με υποβρύχια καλώδια

«Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020»

Ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποβρύχια καλώδια υποσχέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης την Παρασκευή, μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για το πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης.

Ο Γιάννης Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης που προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη.

Τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα αποτελέσει οριστική λύση στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης των νησιών. Χαρακτήρισε «μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημα» την ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως η κατανάλωση καυσίμου στις μονάδες που παράγουν τοπικά ηλεκτρική ενέργεια.

Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με υποβρύχια καλώδια 150 κιλοβόλτ επαναπροκηρύχθηκε στις 30 Ιουλίου, αφού ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Αναμένεται η κατάθεση προσφορών εντός του Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ».
Ανέφερε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα (έργο κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ) στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι «στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες Ωρίμανσης».

«Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή μας παρέμβαση» κατέληξε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...