Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Λιγοστεύουν επικίνδυνα οι θέσεις εντατικής στο Νοσοκομείο Ρόδου


Μία εποχή που το δημόσιο σύστημα υγείας θα έπρεπε να βάζει «πλάτες» για την περίθαλψη των οικονομικά αδυνάτων, οι οποίοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, στο ΕΣΥ κλείνουν κλινικές και κρεβάτια.

Οι πρώτες «επικίνδυνες» περικοπές, ως απόρροια της τροποποίηση των οργανισμών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, γίνονται στο Νοσοκομείο της Ρόδου με το κλείσιμο δύο κλινών εντατικής θεραπείας.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου κ. Βασίλης Κινούς, από τις επτά κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούσαν στο Νοσοκομείο (βάσει οργανισμού ήταν οκτώ, αλλά η όγδοη παρέμενε κλειστή ελλείψει νοσηλευτών), θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο οι πέντε.
«Η ΜΕΘ του νοσοκομείου της Ρόδου καλύπτει όλο το Νότιο Αιγαίο. Ξαφνικά, με τον οργανισμό που δημοσιεύθηκε 31.12.12 οι κλίνες από επτά γίνονται πέντε», δηλώνει ο κ. Κινούς.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το γενικότερο πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί με τις ελλείψεις κλινών εντατικής θεραπείας θίγει ο κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. «Αν δεν γίνουν άμεσα 120 προσλήψεις νοσηλευτών (αυτή την περίοδο λήγουν αρκετές συμβάσεις), θα κλείσουν άμεσα 40 - 50 κλίνες εντατικής θεραπείας», τονίζει.

Δυσλειτουργικός ο νέος οργανισμός της Ρόδου

Στο κλείσιμο ολόκληρων κλινικών οδηγεί ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου της Ρόδου. Ο κ. Κινούς αναφέρει ότι ο νέος οργανισμός είναι δυσλειτουργικός, αφού βάσει αυτού καταργούνται κλινικές και συνενώνονται ανόμοια τμήματα.
«Τρανταχτό παράδειγμα», σημειώνει, «αποτελεί η κατάργηση του Νευροχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου το οποίο διαθέτει τέσσερις νευροχειρουργούς και καλύπτει τις ανάγκες όλων των νησιών του Αιγαίου. Το Νευροχειρουργικό Τμήμα ¨βαπτίζεται¨ ειδική μονάδα και υπάγεται στη Χειρουργική Κλινική. Το ίδιο συμβαίνει με την Ουρολογική Κλινική. Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν στην πράξη ότι δεν υπάρχουν αυτόνομα τμήματα στα νοσοκομεία. Έτσι, στις εφημερίες θα εφημερεύει ένας χειρουργός, όχι απαραίτητα νευροχειρουργός. Παράλληλα, καταργείται η Νεφρολογική Κλινική, η οποία έδινε πλήρη ειδικότητα, και διατηρείται μόνο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης».
Ο κ. Κινούς προσθέτει ότι με τις αλλαγές μειώνεται και ο αριθμός των γιατρών  του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) από πέντε σε τρεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, τα νέα οργανογράμματα νοσοκομείων είναι πέραν πάσης αμφιβολίας κατασκευασμένα με σκοπό την εκ βάθρων διάλυση των δημόσιων Νοσοκομείων.
«Τα οργανογράμματα αυτά», λέει, «διαγράφουν Τμήματα και Μονάδες που λειτουργούν, ελαττώνουν νοσηλευτικά κρεβάτια, καταργούν Τμήματα Προμηθειών, με προφανή σκοπό να αναθέσουν τις χρυσοφόρες προμήθειες σε ιδιώτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...