Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Ο Μυτιληνιός παπάς που βοηθά τους μετανάστες

Εδώ και περίπου ένα χρόνο ο παπά-Στρατής Δήμου, εφημέριος της εκκλησίας του Κεραμίου στο δήμο Καλλονής, έχει αφιερωθεί πλήρως στην προσφορά βοήθειας στους μετανάστες που βλέπει καθημερινά να φθάνουν από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Έχει ευαισθητοποιήσει και άλλους κατοίκους της περιοχής και όλοι μαζί φροντίζουν να συλλέγουν ρούχα και τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν στους μετανάστες όταν βγαίνουν βρεγμένοι και εξαντλημένοι στην περιοχή τους.

«Όταν είδα για πρώτη φορά μετανάστες, οικογένειες με γυναίκες και παιδιά βρεγμένους και ταλαιπωρημένους έξω από το Κέντρο Υγείας Καλλονής όπου περίμεναν για ιατρικές εξετάσεις, χωρίς δεύτερη σκέψη ήθελα να τους προσφέρω ό,τι μπορούσα για να τους βοηθήσω. Ήταν άνθρωποι που πεινούσαν και έπρεπε να φάνε, τι άλλο έπρεπε να σκεφτώ;», λέει ο παπά-Στρατής.

Ο παπα-Στρατής προσφέρει φαγητό και καθαρά ρούχα στους μετανάστες, ενώ υλικό απ' τη βοήθεια που συγκεντρώνει, δίνεται επίσης και στο Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Αγιάσου.

"Να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια και να απαλύνουμε ο ένας τον πόνο του άλλου", συμβουλεύει τους πιστούς στην ενορία του ο παπα-Στρατής. "Έφτασε πλέον ο καιρός που θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, γύρω μας, υπάρχουν άνθρωποι. Δεν χωρούν δηλώσεις που να καταρρακώνουν αδύνατες κοινωνικές ομάδες" προειδοποιεί, ενώ δίνει πρώτος το παράδειγμα έμπρακτης προσφοράς σε απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν στο νησί του. Άλλωστε, "η τοπική κοινωνία στη Μυτιλήνη είναι ευαισθητοποιημένη", όπως εξηγεί ο παπα-Στρατής, "καθώς πολλοί άνθρωποι που μένουν εδώ έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία και έχουν ζήσει το προσφυγικό ζήτημα".

"Βέβαια, δεν λείπουν και τα άτομα που είναι ακραία και δημιούργησαν τις προηγούμενες ημέρες την κατάσταση στο λιμάνι", προσθέτει αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων με πέτρες σε μετανάστες και τα ρατσιστικά φυλλάδια που μοίρασαν μέλη της Χρυσής Αυγής στο νοσοκομείο του νησιού.

"Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τι κάνουν. Εγώ θεωρώ ότι είναι θρασύδειλοι. Ξεσπούν σε ανήμπορους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας για να επιβιώσουν. Όμως εκείνοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να τους κυνηγήσουν" τονίζει ο παπά-Στρατής

"Πρόκειται για ανθρώπους χαμηλής οικονομικής θέσης, τους οποίους πολλοί θεωρούν αδύναμους κρίκους και, λόγω της κατάστασής τους, βάλλονται πιο εύκολα. Ως άνθρωποι δεν θέλουν τίποτα. Δουλειά, ειρήνη, αξιοπρέπεια, αγάπη και λίγη στέγη ζητούν - τίποτα περισσότερο. Ό,τι ζητάμε κι εμείς για τον εαυτό μας, πρέπει να τα δώσουμε και στους άλλους, γιατί βρεθήκαμε σε μια χώρα όπου μέχρι τώρα μεγαλώσαμε με τα σπίτια μας, με τις δουλειές μας, με τα πάντα. Είμαστε οι τυχεροί της γης, η γενιά αυτή που μεγάλωσε κάπως πλούσια, και τώρα περνούμε σε μια κατάσταση, που είναι δυσκολότερη όσον αφορά στο βιοτικό επίπεδο. Όμως δεν έχουμε σκεφτεί ότι την επόμενη μέρα μπορεί να έχουμε έναν πόλεμο, παρά τους χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται απ όλα τα μήκη και πλάτη της γης για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Κλείνουμε τα μάτια και, μερικές φορές, ως κοινωνία αδιαφορούμε. Αν σταματήσουμε να αδιαφορούμε και σκεφτούμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί την επόμενη μέρα να είναι η δικιά μας, τότε πιστεύω ότι όλοι θα δώσουμε ένα χέρι βοηθείας ο ένας στον άλλο, και θα απαλύνουμε ο ένας τον πόνο του άλλου. Εξάλλου, δεν προσπαθούμε να φέρουμε την άνοιξη, ούτε να σώσουμε τον κόσμο. Αλλά ένα χαμόγελο και μια ελπίδα, μπορούμε να τα δώσουμε".

 Στόχος του παπά-Στρατή είναι να δημιουργήσει ένα σύλλογο προκειμένου όλη αυτή η προσπάθεια να γίνει περισσότερο οργανωμένη. «Θα βρούμε και ένα χώρο όπου θα μπορούμε να συγκεντρώνουμε όλο το υλικό και θα το ονομάσουμε "Σπίτι της Αγάπης". Εκεί θα μπορεί ο καθένας να δίνει αγάπη, προσφέροντας, αλλά και να παίρνει αγάπη λαμβάνοντας βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας και τις τελευταίες εξελίξεις ως προς το καθεστώς υποδοχής των μεταναστών, με την παράταση της κράτησης τους και τις μεταγωγές σε άλλα κέντρα υποδοχής, ο παπά-Στρατής απαντά αλληγορικά. «"Ο Βασιλιάς ξύπνησε, ζήτω ο βασιλιάς". Μέχρι τώρα οι άνθρωποι αυτοί έρχονταν και γίνονταν ένα κουβάρι στην Αθήνα και την Πάτρα και δε νοιαζόταν κανείς. Μερικές ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας "ξύπνησαν" το "Βασιλιά", ο οποίος είδε γύρω του στο βασίλειο του μερικά σκουπίδια ξεβρασμένα από τη θάλασσα. Έδωσε λοιπόν εντολή να τα πετάξουν πάλι πίσω. Να σταματήσουν οι φωνές, να κοιμάται και εκείνος ήσυχος...»

Η προσφορά βοήθειας δε σταματά μόνο στους μετανάστες. Προσφέρει καθημερινά ένα πιάτο φαγητό και σε μοναχικούς ηλικιωμένους της περιοχής του, ακόμη και σε κρατουμένους στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Ανάμεσα τους έχει τύχει να είναι και Τούρκοι διακινητές. Οι άνθρωποι που εκ-μεταλλεύονται την ανάγκη των μεταναστών και τους μεταφέρουν στα παράλια του νησιού. «Και εκείνοι άνθρωποι είναι, δεν μπορούμε ν' αδιαφορήσουμε. Έχει τύχει να προσφέρω φαγητό σε ένα δουλέμπορο και εκείνος γονάτισε και έβαλε το χέρι μου, στο κεφάλι του. Όταν προσφέρεις αγάπη, πάντα εισπράττεις αγάπη», λέει χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στον κόσμο που υποστηρίζει το έργο του, υπάρχουν και φωνές που διαφωνούν. «Εμείς τι θα γίνουμε;», μου λένε. «Συνήθως αυτοί που τα λένε δε στερούνται τίποτα. Οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν τις ζωές τους στους ώμους τους και χρειάζονται τη βοήθεια μας, έτσι το βλέπω εγώ», αναφέρει ο παπα-Στρατής. Μόνο στην περιοχή της Καλλονής από πέρυσι μέχρι φέτος υπολογίζεται ότι έχουν αποβιβαστεί 3.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας! Το σχόλιο θα δημοσιευτεί αρκει να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μην θίγει πρόσωπα. Διαφημιστικά σχόλια και σχόλια με link ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...